Bartolomé de las Casas, 1474-1566, va escriure varis llibres en  defensa dels nadius sudamericans i va visitar l’emperador Carles I el 1540. El “Rei Catòlic” va publicar les Noves Lleis el 1542, prohibint l’esclavitut dels indis i va ordenar que quedessin lliures dels “comanadors” i fossin posats sota la protecció directa de la Corona. Els colonitzadors no estaven disposats a disminuir el seu guany i van organitzar el vergonyós tràfic d’esclaus. Així fou com van començar a arribar negres africans a Colòmbia.

Un altre viatge transatlàntic va tornar a fra Bartolomé de las Casas de nou a Espanya el 1540. A Valladolid, va visitar el rei Carles I d’Espanya i V del Sacre Imperi Romà Germànic. L’emperador Carles I (qui entre els seus nombrosos títols era “Rei Catòlic” des de 1517), preocupat per la situació dels indis a Amèrica i prestant oïdes a les demandes de les Cases i a les noves idees del dret de gents difoses per Francisco de Vitòria, va convocar el Consell d’Índies a través de la Comissió de Valladolid o Junta de Valladolid. Entre els comissionats es trobaven els més importants teòlegs i juristes europeus de la seva època.

Lleis Noves

Com a conseqüència del que es va discutir, el rei Carles I va promulgar el 20 novembre 1542 les Lleis Noves. Elles van prohibir l’esclavitud dels indis i van ordenar que tots quedessin lliures dels comanadors i fossin posats sota la protecció directa de la Corona. Disposaven a més que, pel que fa a la penetració en terres fins llavors no explorades, havien de participar sempre dos religiosos, que vigilarien que els contactes amb els indis es duguessin a terme de forma pacífica, donant lloc al diàleg que propiciés la seva conversió. Les Lleis Noves van ser una de les més importants aportacions al dret de gents que efectués el rei Carles I com a conseqüència de les seves converses amb fra Bartolomé de las Casas.

A finals d’aquell mateix any las Casas va acabar de redactar a València la seva obra més coneguda, Brevísima relación de la destrucción de las Indias, dirigida al príncep Felip, futur rei Felip II d’Espanya, llavors encarregat dels assumptes d’Índies.